62 böcker på sju månader, hur många har du läst?

Marcus Törnell
20 juli 2016

Någon gång runt årsskiftet läste jag en artikel om entreprenören Alexander Pärleros, grundare av bl.a Mobilio (vars radioreklam ni säkert hört tusen gånger). I slutet av artikeln kommer lite korta fakta och där nämner Alexander "Blinkist" som sin favoritapp. Jag hade vid det tillfället aldrig hört talas appen men sökte snabbt upp den i App Store. Nu vill jag också säga att det är en av mina favoritappar och kanske årets bästa utbildning/investering.

Blinkist är ett företag baserat i Berlin som läser och sammanfattar böcker inom personlig utveckling, försäljning, marknadsföring, politik, historia, biografier med mera med mera. Dessa sammanfattningar spelas sedan i de flesta fallen in som ljudbok så man själv kan bestämma om man vill läsa eller lyssna på sammanfattningen.

Ett sammandrag av en bok i ljudboksform ligger mellan 10-20 min ungefär så självklart är det är mycket information som sållas bort för att sammanfattningen av en hel bok ska kunna bli så kort. Jag värderar dock koncentratet av en bok, som jag hinner lyssna på när jag går till kontoret på morgonen, där jag i stora drag får veta vad boken handlar om och dess "key takeaways", väldigt högt. Jag intalar mig att det är lite det här man vill åt på universiteten, fast där gör man det på det aningen jobbigare sättet. Tusentals och åter tusentals sidor ska plöjas igenom varje termin för att man sedan förhoppningsvis ska komma ihåg lite övergripande vad böckerna handlade om. Så mycket tid har jag i alla fall inte till mitt förfogande och dessutom är jag expert på att köpa och påbörja böcker men aldrig läsa färdigt dem.

Sedan jag laddade ner Blinkist i mitten av januari har jag läst 62 böcker! Det är nog fler böcker än jag läst tidigare i hela mitt liv. Tack vare detta har jag lärt mig lite om väldigt, väldigt mycket och fått så många nya tankar och idéer kring min personliga utveckling och mitt företagande. Det finns en funktion som fungerar som en överstrykningpenna som skickar det jag markerat direkt till en av mina anteckningsböcker i Evernote. 226 anteckningar hittills skvallrar om att jag har hittat en del matnyttig information.

Vad kostar då detta? Vad får man betala för så mycket värdefull information (och den enorma tidsbesparing appen innebär)? Jo, om man slår till på det dyraste alternativet - som jag gjorde - så man får tillgång till Evernote-kopplingen och ljudböckerna går kalaset loss på hela $80, alltså ca 690 kr för ett helt år. Helt sjukt.

Hur många fysiska böcker hade jag fått för 690 kr? Tre? Fyra? Fem kanske om jag köpte alla på rea, och det vet vi ju att det är de absolut bästa böckerna som man säljer billigt. NOT!

Mitt råd till dig som läser detta: Testa appen! Den finns ett gratiskonto och två betalalternativ, och de erbjuder pengarna tillbaka inom 30 dagar om du inte är nöjd. Alla egenföretagare borde utbilda sig själva på detta fantastiska sätt.

.. och just det, jag nämnde att företaget är baserat i Berlin. Människorna som läser in ljudböckerna pratar inte tyska, de pratar inte ens med en tysk brytning à la Hans Gruber i Die Hard I - det är engelska rakt igenom.

Är du en av de modiga själar som kommer lyda mitt råd att testa appen så vill jag uppmana dig att komma tillbaka till det här inlägget och berätta vad just du tycker i kommentarsfältet nedanför!

Auf wiedersehen, 

Marcus, handskrivet