Insikter och inspiration om svenskarnas surfande

Nyligen släppte Internetstiftelsen årets upplaga av rapporten Svenskarna och internet som kartlägger det svenska folkets internetvanor och beteenden. Rapporten som i år landar på närmare 145 sidor går igenom allt från e-tjänster och nyhetskonsumtion till sociala medier, ett kapitel som vi på Beegleton alltid tycker är extra intressant.

Undersökningarna som ligger till grund för rapporten görs via telefonintervjuer under det första kvartalet av året. I årets upplaga presenterades en mängd intressanta insikter och siffror, vi har sammanställt det vi tyckte var och som vi tror ni kommer tycka är intressantast. 
 

Sociala medier

I dagens digitala värld är internet en central del av livet för de flesta, med hela 95 % av befolkningen som använder det. 

Av dessa använder mer än 9 av 10 internet dagligen, och nästan alla internetanvändare finns på en eller flera sociala medieplattformar. Det är särskilt tydligt bland yngre generationer: 90 % av personer födda på 70-, 80- och 90-talet använder sociala medier dagligen, medan siffran är så hög som 97 % för dem födda på 00-talet.


Mest populära sociala plattformar

Trots den höga användningen av sociala medier går tillväxten på plattformarna långsamt, och nya tjänster har svårt att etablera sig. Användarna tenderar snarare att förflytta sig mellan redan etablerade plattformar än att testa nya. 

De mest populära sociala plattformarna är fortfarande YouTube, Facebook och Instagram, där YouTube når flest användare i alla åldrar, följt av Facebook och Instagram som har många vecko- och dagliga användare. Snapchat har också gjort framsteg och passerat LinkedIn, vilket gör att den nu ligger på fjärde plats.

Det har dessutom skett en ökning av föräldrar som förbjuder sina barn att använda TikTok, vilket har lett till en överraskande minskning av plattformens popularitet enligt Internetstiftelsen. Samtidigt väljer allt fler ungdomar att använda plattformar som YouTube och Roblox.



Facebook

Facebook fortsätter vara en av de mest populära plattformarna och når användare över generationerna. Andelen användare har varit stabil mellan 2021 och 2024, med en liten minskning under 2023. Däremot har den dagliga användningen gradvis minskat de senaste fyra åren, vilket tyder på att plattformen används mer sällan.


Instagram 


Nästan två tredjedelar av svenskarna använt Instagram under det senaste året, med en majoritet som gör det veckovis och nästan hälften dagligen. Användningen är betydligt högre bland kvinnor än män, där kvinnor också är inne oftare.

Under perioden 2021–2024 har Instagram-användningen varit stabil, utan några större förändringar i varken den totala eller frekventa användningen. De flesta generationer visar stabilitet, men en märkbar ökning av årliga användare ses bland de allra yngsta, särskilt 10-talisterna.

YouTube 


År 2024 använder majoriteten av svenskarna YouTube, med många som besöker plattformen veckovis eller dagligen. Användningen är betydligt högre bland män än kvinnor, och yngre generationer använder YouTube mer än äldre.

Under perioden 2021–2024 har den totala användningen varit relativt stabil, men det finns indikationer på en viss minskning av veckoanvändare, särskilt bland 00-talister. Deras användning har sjunkit något, vilket tyder på förändringar i beteendet hos denna grupp.

LinkedIn 


Tre av tio svenskar använde LinkedIn under det senaste året, med en liten andel som använder plattformen veckovis eller dagligen. LinkedIn är främst populärt bland personer födda mellan 60- och 90-talet, särskilt bland yrkesarbetande, där över 40 % har använt plattformen. Användningen är högre bland tjänstemän än bland arbetare, och det finns en något högre andel män som använder LinkedIn jämfört med kvinnor.

Mellan 2021 och 2024 har användningen av LinkedIn varit stabil, med en svag ökning i den totala användningen, men ingen märkbar förändring i veckovis eller daglig användning. Bland 00-talister har den årliga användningen ökat något under de senaste åren.


Intressegrupper via sociala medier - för råd och stöd


Både män och kvinnor använder i lika hög grad intressegrupper på sociala medier för att få värdefullt stöd och råd från andra medlemmar. 

Kvinnor söker ofta grupper om djur, natur, trädgård och odling, samt frågor kring barn och föräldraskap, matlagning och hantverk. Många är också intresserade av grupper om specifika sjukdomar och psykisk ohälsa.

Män å sin sida fokuserar mer på grupper om bilmodeller, IT- och teknikproblem, bostadsinformation och renoveringstips. De söker även råd om energi, värmepumpar och solceller. Precis som kvinnor engagerar sig män i grupper om djur och natur samt trädgård, men i mindre utsträckning.


Två tredjedelar av svenskarna använder Facebook Messenger, många gör det veckovis eller dagligen.
Fler kvinnor än män använder Instagram.
YouTube används mer av män än kvinnor och yngre generationer använder det mer än äldre.


Kommunikationsapparna ökar


Facebook Messenger är i år den mest använda kommunikationsappen i Sverige, följt av WhatsApp. Två tredjedelar av svenskarna använder Facebook Messenger, många gör det veckovis eller dagligen. Nästan hälften använder WhatsApp, men användningen av Signal och Telegram är mycket begränsad, och Tellonym har nästan ingen användning.
Mellan 2022 och 2024 har WhatsApp ökat mest i popularitet, med en tydlig ökning av både den totala och frekventa användningen. Facebook Messenger har också ökat något, men inte i samma utsträckning. Användningen av Signal har också ökat något, men förändringarna är små och bör tolkas med försiktighet.

Avslutningsvis


Med 95% av befolkningen online är nu digitaliseringen en självklar del av vår vardag. 
Nu börjar 90-talisterna förflytta sig mot de äldre plattformarna, som Facebook och Instagram, vilket visar på en förändrad användardynamik.

Sociala medier som YouTube och Facebook är fortfarande populära, men det blir allt tydligare att användarna rör sig mellan olika plattformar snarare än att förflytta sig helt till nya. Denna trend kan påverka hur framtida plattformar utvecklas och marknadsförs.

Utbildning och ökad kunskap om digitala verktyg är avgörande för att vi ska kunna navigera tryggt online. Vi på Beegleton ser fram emot att följa dessa trender och delta i diskussionen om internetanvändningens framtid i Sverige.



Dela inlägget