Så använder svenskarna sociala medier

En sammanställning av rapporten Svenskarna och internet 2023

Förra veckan släppte Internetstiftelsen årets upplaga av rapporten Svenskarna och internet – den årliga rapporten som kartlägger det svenska folkets internetvanor och beteenden. Rapporten som i år landar på 339 sidor går igenom allt ifrån e-tjänster och nyhetskonsumtion till sociala medier, ett kapitel som vi på Beegleton alltid tycker är extra intressant. 

Undersökningarna som ligger till grund för rapporten görs via telefonintervjuer under det första kvartalet av året och når en stor del av befolkningen. I årets upplaga presenterades en mängd intressanta insikter och siffror, vi har sammanställt det vi tyckte var och som vi tror ni kommer tycka är intressantast! med dig i förarsätet.

94% har använt sociala medier under det senaste året

Det är väldigt höga siffror! Av befolkningen använder dessutom 85% sociala medier dagligen. Vi är uppenbarligen överens om att vi gillar sociala medier, i alla åldrar, men vilka plattformar vi föredrar skiljer sig däremot mer. Bland de som är födda innan 90-talet ligger Youtube, Facebook och Instagram oförändrat i toppen. Dessa kanaler har i många år varit den här generationens föredragna sociala medier och kommer antagligen vara det i år framöver.

Tittar vi i stället på 90- och 00-talisterna ser det helt annorlunda ut. För dem ligger i stället Snapchat och TikTok i topp. En kanal de olika generationerna båda uppskattar är dock Youtube, som även bland de yngre är fortsatt populär. 

Facebook tappar popularitet

Facebook har de senaste åren tappat användare och fortsätter göra det även i år. Jämfört med 2022 har antalet användare minskat från 71% till 68%, inte en jättestor minskning men det tuffar ändå på neråt. Det är främst 60- och 80-talister som lämnar plattformen. Den plattform som växer mest är, kanske inte så förvånande, TikTok. På TikTok har antalet användare ökat från 20% till 24%. 

Det här kan verka som skrämmande siffror och det är lätt att direkt börja fundera över om man syns på rätt plattform, kanske är det TikTok man ska vara på i stället? Det är en helt rimlig fundering men en ännu bättre fråga att ställa sig är ”Vart finns min målgrupp?”. TikTok må växa men det är fortfarande den yngre befolkningen som utgör majoriteten av användarna där. Har ditt företag en äldre målgrupp är det helt enkelt inte värt att lägga de resurser som krävs för att bygga upp ett stadigt TikTok-konto – i alla fall inte i dagsläget. 

”Vart finns LinkedIn då?”

Ja, det är nog många av er som undrar just det. Bland befolkningen som är född på 1900-talet slåss LinkedIn om fjärde plats över populära plattformar, tillsammans med Flashback och Twitter (numera Twitter). Det är alltså fortfarande en viktig plattform att finnas på. Mer än hälften av alla tjänstemän födda på 70-, 80- och 90-talet använder LinkedIn och för tillfället finns det ingen plattform som nischat sig likadant på arbetsliv och rekrytering. Jämfört med 2022 har inte heller användandet varken minskat eller ökat för LinkedIn. 
 

Vi använder olika sociala medier av olika anledningar

När man har frågat varför personer använder de olika sociala medieplattformarna uppger de flesta inte en och samma anledning för alla plattformar. På Youtube och Twitter uppger folk att de använder dem för att söka kunskap, inspiration och tips. Facebook används istället som främsta kanal för att hålla kontakt med vänner och på Instagram är användarna istället ute efter tidsfördriv.
 
I takt med att vi reflekterar över Svenskarna och Internet 2023-rapporten, står det klart att sociala medier har utvecklats till något mycket mer än bara en digital plattform för kommunikation. De starka siffrorna i rapporten indikerar att sociala medier inte bara är en trend, utan en bestående del av hur vi som samhälle kommunicerar och delar erfarenheter.
 
I den snabbt föränderliga världen av sociala medier är det viktigare än någonsin att vara medveten om de skiftande preferenserna och behoven hos vår publik. Det handlar inte bara om att följa de senaste trenderna, utan om att skapa meningsfulla och äkta interaktioner. Att förstå varför människor använder olika plattformar och vad de söker där är nyckeln till att bygga starka digitala gemenskaper och framgångsrika företag.
 
Framtiden för sociala medier i Sverige är spännande och full av möjligheter. Genom att omfamna mångfalden i vårt sociala medielandskap och ständigt anpassa vår strategi och närvaro efter vår målgrupps behov kommer vi att fortsätta skapa meningsfulla anslutningar och driva innovation. Så låt oss tillsammans utforska dessa digitala horisonter och skapa en framtid där sociala medier inte bara är en plats för samhällelig interaktion, utan också en kraft för positiv förändring och engagemang.

Dela inlägget